Pita /Limara receptje/
- 3 dl langyos víz
- 2 tk. só
- 2 ek. olívaolaj
- 50 dkg liszt (grahamliszt)
- 1 tk. cukor
- 3 dkg élesztő
Scali kenyér / Limara receptje /
Gyorskovász:
- 140 g liszt
- 80 ml hideg víz
- csipet szárazélesztő
Végleges tészta:
- az összes kovász
- 280 g BL 80 liszt
- 1 és 1/4 tk. só
- 160 ml víz
- 2 ek. tej
- 2 tk. szárazélesztő
- 2 ek. olaj
- csipet aszkorbinsav
- egy tojásfehérje
- 1/2 csésze szezámmag
A szokásos módon bedagasztom a tésztát, majd hagyom, hogy duplájára keljen. Ezután enyhén lisztezett felületre borítom, három egyenlő részre osztom. Gömbölyítem őket, majd kb. 10 pihenés után rudakat sodrok belőlük.
A tojásfehérjét elkeverem egy ek. vízzel a rudakat egy ecset segítségével körbe bekenem vele. A szezámmagot egy tálcára öntöm, majd a lekent rudakat egyesével megforgatom benne. Ezután a három szálat összefonom. Hagyom, hogy ismét duplájára keljen, majd 200 fokos gőzös sütőben sütöm kb. 35-40 percig.
Zsemle / Limara receptje /
- 3 dl víz
- 2 tk. só
- csipet aszkorbin
- 2 ek. burgonyapehely
- 2 ek. olaj
- 20 dkg öregtészta
- 50 dkg BL 80 liszt
- 1 tk. cukor
- 1,5 dkg élesztő
Hagyom a tésztát megint duplájára kelni, ez akár 1 óra is lehet, de hideg időben ennél is több. A felső tepsi tetejébe vizet fújok, így megy a 220 fokos sütőbe. 20-25 perc kell neki, az utolsó 5 percre leveszem a tetejét, hogy szép pirosra sülhessen.
Zürichi kenyér /Rigó Kati/
A kenyér készítése elözö nap este kezdödik, így: (figyelem!!! mennyiségek g-ban vannak megadva) 250 g kenyérliszt (BL-80-as) 6 g (fontos, hogy gramm, nem dkg) friss élesztö 165 ml víz ezekböl a hozzávalókból összeállítunk egy tésztát, amit gyors kovásznak is nevezhetünk és letakarva a konyhapulton hagyjuk reggelig kelni, pihenni másnap reggel folytatjuk. Hozzávalók: az elözö esti összes kovász 375 g kenyérliszt (BL-80) (ma én lecseréltem 75 g-t grahamlisztre) 210 ml víz 25 g vaj 10 g friss élesztö 12 g só csipet aszkorbinsav 2 evökanál burgonyapehely
ezekböl a hozzávalókból kenyértésztát dagasztunk,. Kiolajozott kelesztötálba 20 percet pihentetjük, majd még egyszer átgyúrjuk a tésztánkat, aztán újra 20 perc pihenés következik. Ezután lisztezett felületre borítjuk, a levegöt jól kinyomkodjuk belöle, mert ha nem akkor nagy lyukak lesznek a kenyér belsejében, aztán veknit formázunk belöle. Sütöpapírral kibélelt jénaiba teszem, kb. duplájára kelesztem , lehet fél óra, de akár egy óra is. A sütöt elömelegítem 230 fokra, a kenyeremet bevágom 3 helyen, jól befújom vízzel a kenyeret is és a jénai tetejét is, lefedem, majd így sütöm 30 percig. Ezután visszaveszem a höt 200 fokra és leveszem a jénai tetejét,. Sütés után rácsra teszem és bespriccelem újra vízzel, Kb. 1 óra hülés után már megvágható.Hokkaido kalács /Limara receptje/
- 20 dkg tejszín (2 dl)
- 20 dkg tej (2 dl)
- 1 tojás
- csipet só
- 2 ek. burgonyapehely
- 3 ek. cukor
- 60 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
Van, hogy a dagasztás végén kettéveszem a tésztát, az utolsó 5 percre a felébe kevés melegvízzel elkevert kakaóport kevertetek. Mindkettőt duplájára kelesztem, majd mindkettőböl 4-4 csíkot nyújtok. Egy fehérre teszem a kakósat, és így tekerem fel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése