Kenyérkéim





                                                  



                                                                 Pita /Limara receptje/      
  • 3 dl langyos víz
  • 2 tk. só
  • 2 ek. olívaolaj
  • 50 dkg liszt (grahamliszt)
  • 1 tk. cukor
  • 3 dkg élesztő
A hozzávalókból kissé lágyabb tésztát dagasztok, majd hagyom duplájára kelni. Kb. 45-60 perc kell neki. Ezután 8 egyforma darabba vágom, gömbölyítem őket, hagyom 5-10 percig pihenni. Ezalatt a sikérszálak ismét megnyúlnak, így könnyebb nyújtani őket. Ovális vagy kerek formákat készítek belőlük, olyan 2-3 mm vastagokat. Ruhával letakarva hagyom őket 30 percig pihenni. Előmelegítem a sütőt 220 fokra. A sütő rácsán sütöm őket, nem tepsin, egyszerre 2-3 darab fér el. 5-6 perc sütés elég nekik.











                                                       Scali kenyér / Limara receptje /  
 Gyorskovász:
  • 140 g liszt
  • 80 ml hideg víz
  • csipet szárazélesztő
Ezeket jól elkeverem, majd éjszakára egy ruhával letakarva a konyhában hagyom.
Végleges tészta:
  • az összes kovász
  • 280 g BL 80 liszt
  • 1 és 1/4 tk. só
  • 160 ml víz
  • 2 ek. tej
  • 2 tk. szárazélesztő
  • 2 ek. olaj
  • csipet aszkorbinsav
tetejére:
  • egy tojásfehérje
  • 1/2 csésze szezámmag

A szokásos módon bedagasztom a tésztát, majd hagyom, hogy duplájára keljen. Ezután enyhén lisztezett felületre borítom, három egyenlő részre osztom. Gömbölyítem őket, majd kb. 10 pihenés után rudakat sodrok belőlük.
A tojásfehérjét elkeverem egy ek. vízzel a rudakat egy ecset segítségével körbe bekenem vele. A szezámmagot egy tálcára öntöm, majd a lekent rudakat egyesével megforgatom benne. Ezután a három szálat összefonom. Hagyom, hogy ismét duplájára keljen, majd 200 fokos gőzös sütőben sütöm kb. 35-40 percig.
                                                               
                                                          Zsemle  / Limara receptje /


  • 3 dl víz
  • 2 tk. só
  • csipet aszkorbin
  • 2 ek. burgonyapehely
  • 2 ek. olaj
  • 20 dkg öregtészta
  • 50 dkg BL 80 liszt
  • 1 tk. cukor
  • 1,5 dkg élesztő
A hozzávalókat összegyúrom, majd kb.8-10 darabra vágom , gömbölyitem.Tepsibe teszem,majd negy azonos méretűvel letakarom.
 Hagyom a tésztát megint duplájára kelni, ez akár 1 óra is lehet, de hideg időben ennél is több. A felső tepsi tetejébe vizet fújok, így megy a 220 fokos sütőbe. 20-25 perc kell neki, az utolsó 5 percre leveszem a tetejét, hogy szép pirosra sülhessen.








Zürichi kenyér /Rigó Kati/
A kenyér készítése elözö nap este kezdödik, így:  (figyelem!!! mennyiségek g-ban vannak megadva) 250 g kenyérliszt (BL-80-as)     6 g (fontos, hogy gramm, nem dkg) friss élesztö 165  ml víz ezekböl a hozzávalókból összeállítunk egy tésztát, amit gyors kovásznak is nevezhetünk és letakarva a konyhapulton hagyjuk reggelig kelni, pihenni  másnap reggel folytatjuk. Hozzávalók: az elözö esti összes kovász 375 g  kenyérliszt (BL-80) (ma én lecseréltem 75 g-t grahamlisztre) 210 ml víz 25 g vaj 10 g friss élesztö 12 g só csipet aszkorbinsav 2 evökanál burgonyapehely
                          ezekböl a hozzávalókból kenyértésztát dagasztunk,. Kiolajozott kelesztötálba 20 percet pihentetjük, majd még egyszer átgyúrjuk a tésztánkat, aztán újra 20 perc pihenés következik. Ezután lisztezett felületre borítjuk, a levegöt jól kinyomkodjuk belöle, mert ha nem akkor nagy lyukak lesznek a kenyér belsejében, aztán  veknit formázunk belöle. Sütöpapírral kibélelt jénaiba teszem, kb. duplájára kelesztem , lehet fél óra, de akár egy óra is. A sütöt elömelegítem 230 fokra, a kenyeremet bevágom 3 helyen, jól befújom vízzel a kenyeret is és a jénai tetejét is, lefedem, majd így sütöm 30 percig. Ezután visszaveszem a höt 200 fokra és leveszem a jénai tetejét,. Sütés után rácsra teszem és bespriccelem újra vízzel, Kb. 1 óra hülés után már megvágható.




                                                       

                                                                         Hokkaido kalács /Limara receptje/
  • 20 dkg tejszín (2 dl)
  • 20 dkg tej (2 dl)
  • 1 tojás
  • csipet só
  • 2 ek. burgonyapehely
  • 3 ek. cukor
  • 60 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
Géppel dagasztatom be a tésztát, majd kelesztőtálban duplájára kelesztem. Kiborítom, 4 egyforma darabba vágom. Hosszú, keskeny csíkokat nyújtok belőle, megszórom csokilencsével és aszaltáfonyával, kissé bele is nyomkodom.H a kell hosszában félbehajtom, feltekerem őket, mint a buktákat. Sütőpapírral kibélelt mélyebb, szélesebb kenyérformába teszem, majd hagyom ismét duplájára kelni. Tojással lekenem és 180 fokos sütőben sütöm 35-40 percig. 10 perc után alufóliát terítek a tetejére, hogy ne égjen meg.
Van, hogy a dagasztás végén kettéveszem a tésztát, az utolsó 5 percre a felébe kevés melegvízzel elkevert kakaóport kevertetek. Mindkettőt duplájára kelesztem, majd mindkettőböl 4-4 csíkot nyújtok. Egy fehérre teszem a kakósat, és így tekerem fel.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése